dinsdag 23 december 2008

De rol van ICT en AV binnen organisaties

Communiceren is een essentieel onderdeel van (samen)werken en leren. Het zal duidelijk zijn dat de faciliteiten die dit mogelijk maken goed moeten functioneren. AV (audiovisuele) en ICT oplossingen dragen bij aan de creatie van informatie en de verbetering, versoepeling en versnelling van het communiceren. Hierdoor zijn organisaties in staat om sneller te schakelen en beter gefundeerde beslissingen nemen wat kan leiden tot een concurrentievoordeel.

In het licht van de huidige stand van de economie is het dus van belang een zo hoog mogelijk rendement te halen uit de ICT en AV omgeving tegen zo laag mogelijke kosten.

Dat de zorg om een adequate ICT omgeving binnen organisaties hoog op de agenda staat blijkt uit de rol van de CIO en de waarde die toegekend wordt aan de ICT performance scorecard waarbij een 5-tal aandachtsgebieden onderkend kunnen worden volgens Forrester research:

· De mate waarin investeringen bijdragen aan de organisatie doelstellingen,

· De ROI van ICT investeringen,

· Het ICT budget en het beheer hiervan (bijvoorbeeld transparantie, planbaarheid en juistheid),

· Operationele excellentie,

· Service level excellentie.

Deze 5 metrics zouden de kern moeten vormen van een ICT performance scorecard en om te zogen dat de performance op elke metric goed is moet de CIO begrijpen wat noodzakelijk is vanuit de business en hier op inspelen met de juiste services en op de juiste manier geleverd.

Wanneer echter gekeken wordt naar de zorg voor de AV omgeving binnen organisaties dan valt het op dat de verantwoordelijkheid voor AV binnen een organisatie in het algemeen op een veel lager niveau belegd is dan de verantwoordelijkheid voor ICT en dat het kennisniveau binnen de organisatie van AV vaak lager is dan dat van ICT. Het AV beheer vaak wordt gedaan door de leverancier, welke ook vaak een zeer grote stem heeft in de “noodzakelijke” functionaliteiten danwel de invulling hiervan. Hierbij is dus geen sprake van een gestructureerde AV performance scorecard maar meer van een ad-hoc aanpak

Overeenkomsten in het beheer van ICT en AV omgevingen

Vanuit een ideale situatie beschouwd zouden de beheerprocessen voor zowel de ICT omgeving als de AV omgeving identiek kunnen zijn. Hierbij kan voor het beheer van de AV infrastructuur dus net als binnen de ICT omgeving gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld ITIL (IT Infrastructure library) als set van best practices voor het beheer van de ICT infrastructuur. De 3 core volumes van ITIL beschrijven de onderstaande vijf aandachtsgebieden:

· Servicestrategie
ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van servicemanagement als een strategisch middel;

· Serviceontwerp
ontwerpen en ontwikkelen van de services en bijbehorende processen op basis van de strategie;

· Servicetransitie
effectief omzetten van het serviceontwerp naar een nieuwe of gewijzigde service;

· Serviceproductie
regelen, coördineren en uitvoeren van de dagelijkse uitvoering van de processen;

· Continue Serviceverbetering
voortdurende de effectiviteit en efficiency van IT services verbeteren

In principe geldt dit voor een AV infrastructuur op dezelfde wijze als voor een ICT infrastructuur hoewel bepaalde aspecten wellicht minder zwaar aangezet zullen worden (bijvoorbeeld beveiligingsbeheer, uitgaande van een AV infrastructuur die niet geïntegreerd is met een ICT infrastructuur). Hierbij geldt dan ook dat toepassing van deze best practices in een AV infrastructuur zullen leiden tot lagere beheerkosten bij een AV infrastructuur die beter aansluit bij de wensen van de klant en tegen een hogere beschikbaarheid.

Uiteraard zijn een aantal van de processen binnen het AV beheer tot op zekere hoogte reeds aanwezig maar vaak niet geformaliseerd en in het algemeen minder volwassen dan in het ICT domein. Helaas ontbreekt in het algemeen de samenhang tussen de processen (in welke mate dan ook aanwezig) en de formele procesgang bij de uitvoering van de processen. Bij een formele implementatie van slechts enkele kernprocessen kan de kwaliteit van de AV dienstverlening binnen een organisatie eenvoudig verbeteren.

Een pragmatische aanpak, een logische stap

Indien de invoering op een pragmatische wijze wordt vormgegeven dan ligt het voor de hand gebruik te maken van de tools (denk aan bijvoorbeeld de helpdesk tool voor registratie van incidenten) en procesbeschrijvingen die reeds aanwezig zouden moeten zijn in het ICT domein. Vanuit zowel kostenaspect als gezicht naar de klant verdient het de aanbeveling hierbij zaken als de helpdesk te delen met ICT beheer.

Voor de klant schept dit duidelijkheid. Die hoeft het hoofd niet meer te breken over welk domein verantwoordelijk is in de keten (is de projector defect (AV) of ligt het aan mijn computer (ICT)). De klant kan eenvoudig 1 service nummer bellen en het incident wordt geregistreerd en opgelost. De kostenbesparing hierbij is inherent. Geen dubbele systemen en teams.

Integratie van 2 werelden

Integratie van het beheer van de ICT en de AV omgeving is een logische keuze, zelfs als het 2 volledig gescheiden omgevingen betreft. Dat het 2 gescheiden omgevingen betreft lijkt logisch als gekeken wordt naar de diensten die beide partijen leveren. Vanuit ICT worden diensten als messaging and Collaboration (waarin mail, sharepoint en office communicator) of Connectiviteit (draadloos of bedraad network toegang en mobiele netwerk toegang). AV daarentegen levert diensten als (video) conferencing en gebruik van presentatie/vergader ruimtes.

Als we echter iets beter kijken naar de 2 omgevingen is het de vraag in hoeverre of hoe lang deze nog volledig gescheiden blijven (weet u het nog, vroeger waren fax, printer, scanner en kopieerapparaat ook losse apparaten, beheerd door verschillende domeinen).

Er is sprake van een convergentie waarbij integratie mogelijk en vaak ook gewenst is tussen bijvoorbeeld:

· Videoconference systemen en pc gebaseerde conferentiesystemen (denk aan bijvoorbeeld Microsoft Office Communication Server),

· Integratie tussen een room reservation systeem en Microsoft Exchange/Outlook om ruimtes te reserveren.

· Smart boards en software voor collaboration waarbij je dezelfde software wilt gebruiken voor elke setting dus met of zonder display systeem of smartboard

Wanneer we nu ook eens kijken naar de ontwikkelingen in de markt dan lijkt de grens tussen beide domeinen snel te vervagen. Zowel HP als Cisco stappen in de videoconferencing markt en Cisco stapt nu ook in de markt voor digital signage met hun LCD panelen. Naast deze traditionele IT bedrijven zie je dat ook de traditionele AV bedrijven opschuiving in de ICT richting. Barco projectoren bijvoorbeeld zijn eigenlijk gewoon PC’s die op windows draaienmet een afwijkend scherm, te weten een stel lenzen.

En nu?

Dit is alles bij elkaar een aardige verandering in het diensten landschap en daar door combinatie van componenten uit twee domeinen nieuwe diensten gedefinieerd worden, wordt het ook zinvol het beheer van deze diensten onder te brengen in 1 domein. Het meest logisch hierbij is om het team dat de ICT omgeving ondersteund ook verantwoordelijk te maken voor de ondersteuning van de AV omgeving. Op zich is andersom ook een optie maar er zijn een aantal redenen die ervoor pleiten dat juist niet te doen. Deze zijn:

· Vanuit ICT zijn de beheerprocessen en tools in het algemeen al ingericht en beproefd in de praktijk

· Daar AV componenten meer en meer ICT componenten worden (netwerk projectors, video over IP, etc.) zal vanuit ICT beheer een integratieslag plaatsvinden waarbij de AV componenten in het ICT netwerk geplaatst worden

Op dit moment is dit al zonder meer mogelijk maar gezien de diversiteit binnen de AV wereld en de manier waarop de devices hier beheerd worden kan het zijn dat een tussenlaag mogelijk is die aan de ene kant kan communiceren met de AV componenten en aan de andere kant met de IT beheer tools.

Om dit te vereenvoudigen zal de AV industrie moeten zorgen dat hun devices bepaalde standaarden zoals SNMP gaan ondersteunen. Dan kunnen de devices direct en zonder tussenlaag beheerd worden

Tevens zullen organisaties moeten gaan nadenken over een duidelijke strategie over hun AV infrastructuur en hoe dit aan de ene kant te benutten en aan de andere kant te beheren en integreren. Het zal duidelijk zijn dat deze strategie niet gefocust zal zijn op het per direct vervangen van onderdelen die nog in het begin van hun economisch levensduur zijn. Dit zal immers een desinvestering zijn (tenzij de baten groter zijn dan de kosten van vervanging).

Hierbij kan het IT’s AVision™ model gebruikt worden zoals gedefinieerd door MII.

Dit model helpt organisaties bij het definiëren van:

· De communicatie behoefte en technische hulpmiddelen die hierbij nodig zijn

· De strategie ten aanzien van de geïntegreerde infrastructuur gebaseerd op de werkwijze van de organisatie en het beheer van de infrastructuur

· De stappen die genomen moeten worden om te komen tot een goed beheerde en geïntegreerde ICT/AV infrastructuur

En last but not least, de CIO moet zich voorbereiden op de integratie met de AV instrastructuur en het beheer van deze geïntegreerde infrastructuur. Dit houdt dus in dat naast de reeds aanwezige ICT kennis hij/zij ook zal moeten zorgen dat er voldoende kennis aanwezig is van de AV specifieke technologie. Zonder dit zal de CIO nooit de kwaliteit kunnen leveren die is afgesproken met de organisatie en is vastgelegd in SLA’s

Conclusie

Door ICT en AV te integreren krijgen organisaties:

· Meer keuze in hun communicatie mogelijkheden

· Nieuwe keuzes in hun communicatiemogelijkheden

Daarnaast kan door deze geïntegreerde omgeving te managen volgens 1 model (bijvoorbeeld ITIL) een aantal additionele voordelen behaald worden:

· Hogere klanttevredenheid

· Toegenomen beschikbaarheid

· Lagere kosten door een gestructureerde en pro-actieve aanpak

· Beter risico management

· Beter inzicht in de componenten van de infrastructuur, de relaties ertussen en de kosten ervan alsmede waar het zich bevindt in de economische levensduur

Geen opmerkingen: